Aanduw hond

Het uitlaten van een hond hoort er ook bij als je een blindengeleidehond hebt. Deze keer liep ik met Nike aan de riem. Lekker keuvelend liep hij slenterend achter mij aan. Zijn tuig bungelde over mijn schouder. Zijn neus dicht bij de grond om zoveel mogelijk lekkere geurtjes uit het grasrandje op te pikken. 

U sprak mij aan. U liep al een tijd achter mij vertelde u en u genoot van de gehoorzaamheid van mijn knappe hond. Het ontroerde u en het haalde bij uzelf herinneringen naar boven. 

Zelf had u een groot deel van uw volwassen leven retrievers gehad. Vier golden retrievers en 3 labradors. U was met alle honden wel naar school geweest maar geen van de honden had het talent om ook maar 1 commando te onthouden.  ”Maar die van u is zo knap” zei u. “Tja “ zei ik “ Maar mijn hond heeft iets meer gedaan dan een gehoorzaamheid cursus, hij heeft een langdurige intensieve training achter de rug.”  Dat verschil was u gelukkig wel heel duidelijk. 

“Weet u wat ik nu zo knap vind aan uw hond?” “Meestal zie je deze honden naast of iets voor de baas uit lopen. Maar die van u loopt achter u. U heeft een blindengeleide aanduw hond! Dat heb ik werkelijk nog nooit gezien! Is dat een specialisatie in de opleiding?” 

Ik haalde adem…”euhh…”  

U liet mij niet uitpraten en ging door met uw visie op de situatie. 

“Zo knap hoe uw hond dat dat en u heeft hem al die tijd dat ik achter u liep helemaal geen commando gegeven. Hij weet gewoon wat hij doen moet. Hij waar u heen moet als u hier op dit pad loopt. Zo knap! Zo knap!” 

Nog een poging…”euh maar…..”

Weer ging u door. U was duidelijk goed op dreef. 

“Maar hoe doet u dat als hij uitgelaten wordt en hij even mag plassen en snuffelen?”

“Aaah wacht ik zie het al, daar heeft u natuurlijk dat ding voor wat om uw schouders hangt. Dat kan u dan vasthouden zodat u weet waar uw hond snuffelt, poept en plast. Wel zo makkelijk als u het moet opruimen.”

Nog voor ik uw gedachten kon onderbreken beëindigde u zelf het gesprek. U moest nodig door maar had in ieder geval thuis iets te vertellen. U had voor het eerst een blindengeleide aanduwhond gezien en hij deed het echt zo knap. Zelfs zonder commando’s! 

Tja en mij kostte het vrij weinig moeite om te begrijpen waarom het u nooit is gelukt om uw eigen honden op te voeden. In ieder geval heeft u op mij een onvergetelijke indruk achter gelaten. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam