Domie 2.0

Het afgelopen jaar was het verwerken van de plotselinge achteruitgang van mijn visus vanzelf sprekend regelmatig onderwerp van gesprek. En natuurlijk heeft de verslechtering van mijn visus niet alleen gevolgen voor mij maar ook voor de mensen die dichtbij mij staan zoals mijn man. Het was dan ook heel attent dat u nadat u meegeleefd had met mij, ook interesse toonde in mijn man. 

“Zeg”, sprak u mijn man aan, “Hoe is het nu voor jou om volgend jaar een blinde vrouw te krijgen?”

Mijn man en ik keken elkaar een moment verschrikt aan. Wist u iets wat ik niet mocht weten? Of werd ik misschien niet ingeruild voor een beter exemplaar maar kregen we op initiatief van mijn man er in de relatie iemand bij. Een soort van trio, als verrassing voor mijn 50e verjaardag? Of maakte het blind worden mij in uw beleving een ander mens? Uit uw intonatie van uw vraag kon ik niet helemaal opmaken of dit nu goed of slecht nieuws was. 

U bedoelde het natuurlijk helemaal niet zo lelijk maar de door u gekozen woorden maakten uw vraag voor mij toch wel een dingetje in mijn hoofd. 

Zou het werkelijk zo zijn voor ‘de buitenwereld’ dat de achteruitgang van zintuigen je tot ander mens maakt? Toevallig heeft u een leeftijdgebonden gehoorprobleem maar ervaart u zichzelf daarmee tot nieuwe persoonlijkheid/ander mens?  En… beviel het?

Gelukkig zitten mijn man en ik op dit vlak veelal op 1 lijn en kon ik met een gerust hart zijn reactie afwachten voordat ik zelf zou reageren en het voor mijn man zou invullen. 

“Haar zicht vermindert maar haar karakter blijft hetzelfde”, antwoordde mijn man geruststellend. “Haar karakter maakt haar tot mijn vrouw.”  “Ik krijg geen blinde vrouw, alleen haar zicht verslechterd en daar groeien we samen in mee.” 

Ah, geen inruil of trio voor mijn 50e verjaardag volgend jaar. Ik mag blijven, dat is mooi! 

U had zichtbaar moeite met het antwoord van mijn man. U besloot geen reactie meer te geven en een ander onderwerp aan te snijden. De wijze woorden van mijn man liet u thuis nog eens op u inwerken. 

Hoe was het eigenlijk voor uw vrouw dat zij een dove man kreeg? Of viel dat mee? 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam