lief(des)briefje

Vele dagen per jaar ga ik ’s morgens eerder de deur uit dan hij en kom ik thuis voordat hij thuis komt uit zijn werk.  Al deze dagen ligt er een lief briefje voor me klaar, al 17 jaar lang. Iedere dag een nieuw briefje met altijd dezelfde boodschap , iedere dag weer in andere bewoordingen. 

Ander half jaar geleden ben ik gestart bij Bartiméus met een persoonlijk revalidatie traject. Het leven, vertrouwend op mijn visus lukte niet meer. Ik leer steeds meer te vertrouwen op de ondersteuning van spraak beschikbaar op allerhande apparaten zoals de pc, de telefoon, de postscanner, het horloge, de weegschaal enzovoorts. 

Ik kwam in een zoektocht hoe ik mijn eigen aantekeningen moest gaan maken tijdens een telefoongesprek Naast de spraak ondersteuning leerde ik ook braille en het schrijven van braille. Het lezen en schrijven vanaf papier is op deze manier opnieuw toegankelijk gemaakt. 

Ik kom thuis uit het bos. Hij is al naar zijn werk. . Op tafel ligt een briefje. Soms is de tekst alleen met pen, soms zijn de letters overgetrokken met een stift. Mijn ogen proberen te zoeken wat er staat. Met pen geschreven briefjes bakken mijn ogen niets meer van. Met stift vallen de letters nog wel op maar mijn ogen kost het moeite om de lijnen te volgen en er vervolgens letters van te maken. Plus het kost veel energie. 

Na twee woorden geef ik het op en leg het briefje glimlachend terug op tafel. Het maakt geen bal uit wat er staat. Ik kan het niet meer lezen maar ik weet wat er staat. . Iedere dag wenst de tekst op het briefje mij een fijne dag, een dag met liefde,, een hart, een kus en een “ik kijk uit naar jou straks bij thuiskomst.”

Nog één keer pak ik het briefje op en mijn gedachten dwalen af. Moet ik hem vragen om een toegankelijke versie? Liefde in de vorm van woorden, kusjes en hartjes zijn toch niet te vangen in braille of de spraak van een apparaat? 

Ik haal het briefje van de blocnote, vouw het op en stop het in mijn broekzak. 

Mijn lieve man, schrijft lieve briefjes met pen op een blocnote en legt ze op tafel. Het is liefde die de briefjes leesbaar maakt.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam