Zo knap is hij nou ook weer niet

Voor velen van u heeft het zien werken van een blindengeleidehond iets magisch. Dat snap ik wel, u ziet tenslotte enkel het eind resultaat. Dat daar een jaar opvoeding aan vooraf gaat waarin de hond met vallen en opstaan leert zich te gedragen zoals u dat net zag op straat. Een jaar waarin de puppypleeggezinnen ongewassen in de goot staan om de pup te leren plassen en vervolgens het huis moeten dweilen omdat de pup toch alles daar heeft gedaan bij binnenkomst. De hond na maanden vrolijk in de lift ineens heeft bedacht dat hij het vanaf vandaag niet meer durft,  de hond na de  geslaagde boterham met pindakaastest heeft bedacht dat als dat niet mag, je dan vast wel poep mag eten in het bos. .  Als alles  goed gekomen is  mag de hond eindelijk naar school. Geen enkele hond leert in 1 dag alle zoek en  navigatie commando’s. Daar worden vele tubes smeerkaas bij uitgeknepen. 

Een hond die anders dan een huishond voor zelfstandigheid en vrijheid zorgt vond u ontzettend intrigerend.   Dat een hond commando’s kan leren was u niet vreemd. U heeft jarenlang een huishond gehad. . “ Dus als jij naar links wil geef je het commando links en dan gaat hij links, vroeg u?”  “Jazeker zo werkt het navigeren. “ 

“Als ik naar de bus wil geef ik zowel richting commando’s als zoek commando’s” Tot zover  kon u nog wel het zich voorstellen.  “Je hond kan toch niet lezen? Hoe weet hij dan waar de HEMA is?”  “Ook dit gaat weer met navigatie en zoek commando’s, legde ik uit.” Ik weet zelf de weg , navigeer Nike en hij zorgt dat ik veilig binnen kom bij de Hema.” 

U was even een momentje stil. Ik wist al welke vraag er nu zou gaan komen. En jawel….

“ Stel nou dat je een hele nieuwe route loopt? Dan weet jij het niet maar je hond weet dan ook niet de weg. Hoe gaat dat dan? “ 

Dan stuur ik hem op een rustige ochtend zelfstandig op pad. Dan gaat hij eerst in zijn eentje de route uitzoeken om vervolgens mij een week later veilig van A naar B te kunnen brengen.” 

Een seconde later keken wij elkaar aan en schoten allebei in de lach. U bent jaren lang hondenbezitter geweest en heeft daardoor best kennis van honden en hun leerbaarheid. Dat een geleidehond een stap meer kan dan een huishond begrijpt u ook nog prima. maar een hond zelfstandig op pad sturen zodat deze zelf de route kan inprenten? Nee dat ging een stapje te ver . Dat begreep u ook wel. 

Gelukkig hebben ze  voor dat soort situaties google maps gemaakt.  


Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam